infoKonin – Koniński Portal Informacyjny

„Przysmaki z wielkopolskich sadów”

poniedziałek Kwiecień 4, 2022

Twa nabór zgłoszeń w konkursie dla Kół Gospodyń Wiejskich na najlepszą potrawę regionalną z jabłkiem lub ze śliwką: „Przysmaki z wielkopolskich sadów”.

Zgłoszenia przyjmowane są do 15 kwietnia, a na najlepsze potrawy czekają atrakcyjne nagrody. Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Wielkopolski. Celem konkursu jest promocja owoców możliwych do pozyskania z sadów z terenu Województwa Wielkopolskiego – jabłek i śliwek, wyróżnienia Kół Gospodyń Wiejskich, a także promocja regionalnego dziedzictwa kulinarnego oraz naturalnej nie przetworzonej żywności. Konkurs sprzyja przekazywaniu wiedzy o regionie, jego tradycjach, dziedzictwie kulinarnym oraz integracji pokoleniowej uczestników. Koła Gospodyń Wiejskich są najczęściej podstawowymi organizacjami kultywującymi miejscowe tradycje i podtrzymujące lokalny folklor. Uczestnictwo konkursie "Przysmaki z wielkopolskich sadów" to okazja do zaprezentowania swojego dorobku kulinarnego. Sady są nieodłącznym elementem wiejskiego krajobrazu, a owoce pozyskiwane z nich przez cały rok cieszą nasze stoły - mówi wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski Konkurs zrealizowany zostanie do końca czerwca 2022 roku. Przygotowane potrawy będą oceniane w dwóch kategoriach: kategoria I - Na najlepszą potrawę regionalną z jabłkiem oraz kategoria II - Na najlepszą potrawę regionalną ze śliwką. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości wzięcia udziału w konkursie zawarte są w regulaminie konkursu zamieszczonego na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu oraz stronie https://www.umww.pl/przysmaki-z-wielkopolskich-sadow

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

INNE WIADOMOŚCI

Konin
19.0
°C
45
%
2
km/h
0.0
mm
83
%