19październik2018

19 Październik 2018    |    Imieniny obchodzą: Piotra, Michała, Ziemowita
Jesteś tutaj: Home » Wiadomości » Sukces młodych kucharzy

Sukces młodych kucharzy

Młodzi kucharze z technikum żywienia i usług gastronomicznych z ZSEU w Żychlinie po raz kolejny w finale ogólnopolskiego konkursu kulinarnego.

 

20181006 114016

W maju Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni ogłosili VII edycję Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Do udziału w konkursie mogli zgłaszać się uczniowie szkół gastronomicznych,z całej Polski, którzy za zadanie mieli stworzyć autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny. Zgłoszenie jeszcze przed wakacjami wysłali Sebastian Durski i Damian Durski - wtedy uczniowie klasy I technikum żywienia, którzy przygotowali konkursowe danie pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych - Katarzyny Hryciuk We wrześniu ministerstwo ogłosiło najlepszą, finałową 10, w której znaleźli się również uczniowie z Żychlina. Na konkursie, który odbył się w Warszawie w Centrum Technik Kulinarnych DORAM - jako jedyni reprezentowali Wielkopolskę, a ich danie t -gołąbki z liści winogron, pieczone liście brzozy z miodem z sosem z gorczycy znalazło uznanie u profesjonalnego jury. W trakcie konkursu uczniowie mieli możliwość spotkać się również ze znanym kucharzem, propagatorem zdrowego żywienia, twórcą "Szkoły na Widelcu", a także prowadzącym program kulinarny Top Chef - Grzegorzem Łapanowskim.