21luty2018

21 Luty 2018    |    Imieniny obchodzą: Eleonora, Feliks, Kiejstus
trans 
Get Adobe Flash player
Jesteś tutaj: Home » Pasje » separator pasja2 » Pozostałe » Na obiad:Tagiatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Na obiad:Tagiatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Borowiki to niezwykle popularne grzyby. Można je suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. Podpowiadamy, jak przyrządzić makaron tagiatelle z borowikami i boczkiem z komina. To świetne danie na obiad. 

Tagiatelle-z-boczkiem-i-borowikami

Składniki:

400 g makaronu tagliatelle                                 

150 g boczku z komina ZM Pekpol         

2 średnie cebule                                                     

100 g borowików (świeże lub mrożone)               

1 łyżka oleju                                                            

250 ml słodkiej śmietanki 18%                              

sól, pieprz do smaku

natka pietruszki

tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.

Smacznego!

źródło: KobietaMag.pl